Wymienniki ciepła płytowe do chłodzenia brzeczki piwnej
W tym miejscu znajdziesz kilka wyselekcjonowanych modeli wymienników ciepła, rekomendowanych do chłodzenia brzeczki. Wybrano rozmiary klasyczne najczęściej sprzedawane do klasycznych warek, czyli od 20 do 60 litrów. Należy pamiętać, że im większy wymiennik ciepła (w zasadzie im większa powierzchnia wymiany ciepła) tym proces chłodzenia będzie szybszy, a także oszczędniejszy jeśli chodzi o ilość wody potrzebną do optymalizacji całego procesu. Naszym celem jest schłodzenie brzeczki grawitacyjnie tak aby po jednokrotnym chłodzeniu osiągała temperaturę satysfakcjonującą nas, tj. około 20-22°, przy użyciu najłatwiej dostępnego medium chłodzącego, czyli wody z kranu domowego. Oczywiście do tego zastosowania należy wybierać wymiennik bez akcesoriów, gdyż izolacja termiczna czy wspornik nie będą potrzebne w tym zastosowaniu.

Poniżej nasze rekomendacje: jaki wymiennik płytowy do piwowarstwa domowego:
Ba-23-20 0,46m² - rekomendowany dla początkujących piwowarów, do najmniejszych warek o objętości 20-25 litrów brzeczki
Ba-23-30 0,69m² - model najbardziej klasyczny i najczęściej wybierany do domowego warzenia piwa spośród naszych wymienników. Wydaje się optymalny i dla początkujących i dla dość doświadczonych piwowarów. Większość osób przez większość czasu wykonywania swojego hobby raczej nie dochodzi do momentu, w którym potrzebowała by większej chłodnicy. Sprawdzi się z pewnością do warek o wielkości do 35-40 litrów brzeczki
Ba-23-40 0,92m² - wymiennik dla osób warzących często, które chcą zmniejszyć ilość wody zużywanej do chłodzenia - lub dla osób, które planują większe warki, o objętości brzeczki do 45-50 litrów
Ba-23-50 1,15m² - chiller dla najbardziej zaawansowanych osób, dla których szybki czas schłodzenia brzeczki ma szczególne znaczenie. Dla większych warek domowych, np. 60-70 litrów brzeczki na sesję.