Wymienniki do piwowarstwa domowego
Wymienniki ciepła płytowe do chłodzenia brzeczki piwnej
W tym miejscu znajdziesz kilka wyselekcjonowanych modeli wymienników ciepła, rekomendowanych do chłodzenia brzeczki. Wybrano rozmiary klasyczne najczęściej sprzedawane do klasycznych warek, czyli od 20 do 60 litrów. Należy pamiętać, że im większy wymiennik ciepła (w zasadzie im większa powierzchnia wymiany ciepła) tym proces chłodzenia będzie szybszy, a także oszczędniejszy jeśli chodzi o ilość wody potrzebną do optymalizacji całego procesu. Naszym celem jest schłodzenie brzeczki grawitacyjnie tak aby po jednokrotnym chłodzeniu osiągała temperaturę satysfakcjonującą nas, tj. około 20-22°, przy użyciu najłatwiej dostępnego medium chłodzącego, czyli wody z kranu domowego. Oczywiście do tego zastosowania należy wybierać wymiennik bez akcesoriów, gdyż izolacja termiczna czy wspornik nie będą potrzebne w tym zastosowaniu.
Poniżej nasze rekomendacje: jaki wymiennik płytowy do piwowarstwa domowego:
Chłodnica do piwa Ba-23-20 0,46m² - rekomendowany dla początkujących piwowarów, do najmniejszych warek o objętości 20-25 litrów brzeczki
Chłodnica do piwa Ba-23-30 0,69m² - model najbardziej klasyczny i najczęściej wybierany do domowego warzenia piwa spośród naszych wymienników. Wydaje się optymalny i dla początkujących i dla dość doświadczonych piwowarów. Większość osób przez większość czasu wykonywania swojego hobby raczej nie dochodzi do momentu, w którym potrzebowała by większej chłodnicy. Sprawdzi się z pewnością do warek o wielkości do 35-40 litrów brzeczki
Chłodnica do piwa Ba-23-40 0,92m² - wymiennik dla osób warzących często, które chcą zmniejszyć ilość wody zużywanej do chłodzenia - lub dla osób, które planują większe warki, o objętości brzeczki do 45-50 litrów
Chłodnica do piwa Ba-23-50 1,15m² - chiller dla najbardziej zaawansowanych osób, dla których szybki czas schłodzenia brzeczki ma szczególne znaczenie. Dla większych warek domowych, np. 60-70 litrów brzeczki na sesję.
Płytowe wymienniki ciepła w produkcji piwa
Każdy, kto choć raz podjął się własnoręcznej produkcji piwa, doskonale wie, jak żmudne jest to zajęcie. Nim będzie można cieszyć się smakiem ulubionego trunku, trzeba przejść przez szereg etapów - zacieranie, filtrację zacieru, wysładzanie, gotowanie brzeczki, fermentację, butelkowanie i leżakowanie. Przyspieszenie tego procesu jest możliwe inwestując w płytowy wymiennik ciepła do piwowarstwa domowego od Nordic-sklep.pl. Otóż urządzenie to znacząco przyspiesza proces schładzania brzeczki po gotowaniu. Przed dodaniem drożdży rozczyn trzeba bowiem schłodzić do temperatury 8-12°C w przypadku drożdży dolnej fermentacji lub do 15-20 °C w przypadku drożdży górnej fermentacji. Wykorzystanie wymiennika do produkcji piwa znacząco usprawnia ten proces i przyspiesza produkcję alkoholu. Z urządzenia warto korzystać w szczególności, gdy planujemy wyprodukowywać większą ilość trunku i domowe metody, np. zanurzanie zbiornika z brzeczką w naczyniu z zimną wodą, zawodzą. Poznaj naszą ofertę wymienników do piwowarstwa domowego i wybierz odpowiedni model, który będzie pomagał Ci przez wiele sezonów, jako urządzenie niezwykle długowieczne.
Sklep z wymiennikami ciepła używanymi w produkcji piwa - Nordic-sklep.pl
Asortyment sklepu internetowego Nordic-sklep.pl obejmuje szeroki wybór płytowych wymienników do piwowarstwa domowego. Mimo iż na rynku dostępna jest cała gama wymienników ciepła, w tym m.in. wymienniki spiralne i rurowe, to właśnie wymienniki płytowe cieszą się największym zainteresowaniem w branży spożywczej - i prawdopodobnie mają najlepszy stosunek ceny do wydajności i do zapewnianej wygody, gdyż w porównaniu z innego typu wymiennikami nie zajmują prawie przestrzeni. Pracują bardzo wydajnie, pozwalając na szybkie schłodzenie gorącej brzeczki lub innego płynu, a w dodatku ich czyszczenie jest wyjątkowo łatwe i bezproblemowe. Dzięki wymiennikom ciepła dostępnym w naszym sklepie proces produkcji piwa staje się o wiele prostszy i przyjemniejszy. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!
Piwowarstwo domowe - niezbędne urządzenia
Jak powstaje piwo? Na to pytanie większość z nas odpowiedziałaby, że ze słodu, chmielu, drożdży i oczywiście wody. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że aby produkować piwo, trzeba wyposażyć się w szereg profesjonalnych urządzeń, jak wyżej wspomniany wymiennik płytowy do chłodzenia brzeczki piwnej. Niezbędne w czasie warzenia piwa są również następujące elementy:
- duży garnek o pojemności ok. 30 l;
- dwa fermentatory, w tym jeden wyposażony w kranik spustowy;
- termometr ze skalą do 100 °C;
- mieszadło do zacieru;
- areometr (alternatywnie refraktometr) do pomiaru gęstości brzeczki;
- filtrator;
- wężyki spustowe;
- kapslownica;
- środki dezynfekujące;
- kuchenka gazowa lub taboret gazowy;
- waga kuchenna.
Do czego służy wymiennik ciepła podczas produkcji piwa?
Wymiennik ciepła do piwowarstwa domowego to urządzenie składające się z płyt ze stali nierdzewnej stworzone z myślą o potrzebach piwowarów domowych. Są to mniejsze wersje chłodnic przemysłowych wykorzystywanych przez komercyjne browary. Modele dostępne w Nordic-sklep.pl cechuje komfortowa obsługa i łatwość utrzymania w czystości. Podstawowym zadaniem wymienników do warzenia piwa jest usprawnienie procesu chłodzenia brzeczki piwnej po chmieleniu, a przed dodaniem drożdży.
Zalety stosowania płytowego wymiennika ciepła podczas warzenia piwa
Do zalet chłodnic do piwowarstwa domowego dostępnych w Nordic-sklep.pl należy zaliczyć:
- szybkość chłodzenia - przy użyciu oferowanych przez nas rozwiązań można schłodzić brzeczkę piwną do wymaganej temperatury już w ciągu kilku minut, co znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia brzeczki;
- łatwość utrzymania w czystości - po zakończonej pracy wymiennik do piwowarstwa domowego można łatwo oczyścić i przygotować go do ponownego użycia za pewien czas;
- efektywność działania - zużycie zimnej wody w przypadku wymienników płytowych do piwowarstwa domowego jest znacznie mniejsze niż w przypadku chłodnic zanurzeniowych.
Jak wybrać odpowiedni wymiennik ciepła?
Wymiennik ciepła do piwowarstwa domowego to urządzenie, którego nie może zabraknąć w domowej produkcji wysokogatunkowego piwa. Jak jednak wybrać odpowiedni model? Podstawowym kryterium, na które należy zwrócić uwagę, jest powierzchnia płyt warunkująca efektywność jego pracy. Powierzchnię wymiennika ciepła, w który inwestujemy, należy uzależnić przede wszystkim od ilości produkowanego piwa oraz od temperatury wody chłodzącej, która będzie wykorzystywana do schładzania gorącego zacieru (tu przyjmujemy, że najczęściej stosuje się do tego po prostu wodę kranową o temperaturze mniej więcej 15°C). Im większa ilość piwa, tym potrzebna jest większa powierzchnia płyt wymiennika ciepła - aby proces przebiegał efektywnie. W przypadku piwowarstwa domowego najczęściej stosuje się wymienniki o powierzchni chłodzącej 0,40-1,00 m², które są w stanie schłodzić w krótkim czasie typowe warki, liczące 20-70 litrów gorącej brzeczki piwnej.
Kolejnym ważnym elementem przy wyborze wymiennika ciepła jest jego konstrukcja. Najczęściej stosowane są wymienniki płytowe, które pozwalają na szybkie i skuteczne chłodzenie zacieru. Wymienniki płytowe składają się bowiem z płyt, które obmywa woda chłodząca, odbierając ciepło od brzeczki. Ważne jest również, aby wymiennik ciepła był łatwy w czyszczeniu, co zapewni otrzymanie wysokiej jakości piwa. W gruncie rzeczy model płytowy to zapewnia.
Kolejnym kryterium wyboru jest cena wymiennika ciepła. Wymienniki o większej mocy są zwykle droższe. Warto więc zastanowić się, jaką ilość piwa będzie się produkować oraz jak często wymiennik będzie wykorzystywany, aby wybrać najlepszy wariant.
Podsumowując, decydując się na zakup wymiennika ciepła do piwowarstwa domowego, należy zwrócić uwagę na jego moc, konstrukcję oraz koszt. Ważne jest również, aby wybrany model był łatwy w obsłudze i czyszczeniu, co zapewni skuteczne i efektywne chłodzenie zacieru, a tym samym wysoką jakość finalnego produktu.
Jak używać wymiennika w piwowarstwie
Jak już wspomniano powyżej, płytowy wymiennik ciepła do piwowarstwa domowego składa się z zestawu stalowych płyt, które obmywają ciecze przepływające przez urządzenie. W wymienniku czynniki robocze nie mieszają się ze sobą, lecz jedynie dochodzi do wymiany energii cieplnej między nimi. W celu zwiększenia efektywności działania urządzenia zaleca się ustawić wymiennik w pionie. Następnie podpiąć wężyki tak, aby brzeczka była wtłaczana od dolnej strony urządzenia, a woda chłodząca od górnej. W ten sposób woda będzie płynąć w stronę przeciwstawną niż brzeczka (tzw. zasada przeciwprądu), co optymalizuje osiągi. Kanał jaki wybieramy dla brzeczki w przypadku wymienników płytowych Nordic Tec jest dowolny, gdyż kanały mają tę samą przepustowość i wydajność. Definitywnie jest to ważna informacja do zapamiętania - wydajność pracy wymienników do warzenia piwa zwiększymy również, przepompowując płyny przez urządzenie przeciwbieżnie.