Wymiennik ciepła do piwa Nordic Tec Ba-23-20 3/4"
Wymiennik ciepła 20 płytowy - piwowarstwo domowe
Wymiennik płytowy Nordic Tec jako chłodnica brzeczki piwnej w piwowarstwie domowym, czyli chłodnica piwa. Idealne rozwiązanie dla początkujących lub średnio zaawansowywanych piwowarów, do podstawowych warek - nastawionych na produkcję tradycyjnych partii piwa, rzędu 20-25 litrów.
- Liczba płyt: 20
- Złącza: 3/4" BSP z gwintem zewnętrznym
- Powierzchnia chłodzenia: 0,46 m²
- Materiał chłodnicy: Stal nierdzewna 316L, dozwolona do stosowania w przemyśle spożywczym
- Pasywne i szybkie chłodzenie brzeczki piwnej - bez chłodnicy zanurzeniowej
Chłodnica do brzeczki piwnej przeznaczona dla początkujących, bardzo wydajna podczas małych sesji warzenia w domu, w celu schłodzenia zacieru o objętościach takich jak 25 litrów na raz.
DARMOWA DOSTAWA na terenie Polski
Chłodnica do piwa - wymiennik płytowy Nordic Tec Ba-23-20
- Przeznaczony dla początkujących oraz nieco bardziej zaawansowanych hobbystów domowego warzenia piwa
- Chłodnica do piwa (wymiennik płytowy) jest łatwy do czyszczenia i konserwacji
- Długa żywotność, także przy intensywnych warkach
- Typ pracy - chłodnica piwa o przepływie przeciwprądowym, bez zanurzenia
- Wymiennik ciepła jest przystosowany do pracy z siłą grawitacji, nie wymaga dodatkowych pomp
Chłodnica do piwa Ba-23-20 zmienia w piwowarstwie domowym
Chłodnica piwa Nordic Tec, czyli wymienniki ciepła do chłodzenia brzeczki - służą do schładzania temperatury brzeczki w trakcie przenoszenia go z kadzi do fermentora. Jak wiedzą piwowarzy niezbędnym jest aby osiągnąć odpowiednią temperaturę brzeczki przed rozpoczęciem procesu fermentacji. Gorąca brzeczka jest wcześniej gotowana do około 100 - 105 °C, a następnie przepuszczana przez chłodnicę do brzeczki w kierunku przeciwnym do medium chłodzącego (w ten sposób wymiennik płytowy działa zgodnie z tzw. zasadą przepływu przeciwprądowego). W rezultacie temperatura zacieru stopniowo spada - podczas gdy temperatura medium chłodzącego wzrasta. Jako medium chłodzące zwykle używamy po prostu wody z kranu, która w różnych porach roku powinna mieć około 12-16 °C.
Jak wybrać wymiennik płytowy do piwowarstwa domowego - do chłodzenia brzeczki?
Kluczem doboru odpowiedniego wymiennika płytowego do brzeczki piwnej jest porównanie powierzchni wymiany ciepła (czyli powierzchni płyt) chłodnicy - z innymi modelami. Oczywiście porównywać należy powierzchnię chłodnico do piwa tego samego typu - czyli w tym wypadku wymienniki ciepła płytowe.
Innymi słowy, jest to aktywna powierzchnia chłodzenia, czyli całkowita powierzchnia płyt. Im większa powierzchnia - tym bardziej wydajna będzie dana chłodnica w procesie chłodzenia. Modele wymienników do piwa o większej powierzchni chłodzenia będą również potrzebować mniejszej ilości wody kranowej w celu schłodzenia określonej objętości zacieru / piwa.
Nasza rekomendacja to użycie chłodnicy do piwa - o powierzchni 0,45 - 0,50 m² do małych sesji domowego warzenia piwa, co oznacza zazwyczaj chłodzenie 20-25 litrów zacieru przy typowej warce. Jeśli jesteś pewien - że planujesz to robić często lub chcesz schładzać większe objętości w jednej sesji - wówczas warto rozważyć użycie większego wymiennika, takiego jak np. Ba-23-30 o powierzchni 0,69 m² lub Ba-23-40 o powierzchni 0,92 m².
Powierzchnia płyt wymienników ciepła od piwa - Ba-23 Nordic Tec
Jak widać na powyższym grafie, model Ba-23-20 jest najmniejszym z serii, którą rekomendujemy do piwowarstwa domowego. Jeśli jesteś przekonany, że powierzchnia chłodzenia 0,46m² jest zbyt mała - rozważ, któryś z powyższych wymienników ciepła np. Ba-23-30.
Rozmiary wymiennika płytowe Ba-23-20:
- Długość (A) - 315 mm
- Szerokość (B) - 73 mm
- Grubość (F) - 53 mm
- Rozstaw przyłączy wymiennika po długości (C) - 278 mm
- Rozstaw przyłączy wymiennika po szerokości (D) - 40 mm
Test wymiennika ciepła Ba-23-20 w domowym piwowarstwie
Dzięki uprzejmości firmy PIWOWARZ publikujemy film, w którym dokonano prostej próby schłodzenia brzeczki piwnej za pomocą naszego wymiennika ciepła w warunkach domowych. Film zawiera odpowiedzi na podstawowe pytanie, które nasuwają się przed zakupem tego typu produktu, między innymi:
- Ile czasu potrzeba na schłodzenie typowej warki 25 litrów do 20°C za pomocą wymiennika do piwa?
- Jaka temperatura brzeczki może być osiągnięta przy chłodzeniu tradycyjnym grawitacyjnym za pomocą wymiennika ciepła i wody kranowej jako medium chłodzącego?
- Czy jest to kłopotliwe zajęcie?
- Jak należy dezynfekować wymiennik ciepła po użyciu go w browarze domowym?
- Jakie środki można stosować do dezynfekcji takiego urządzenia?
- Jak należy podłączyć wymiennik - co to znaczy podłączenie przeciwprądowe?
- Czy taki wymiennik w piwowarstwie domowym może się przytkać ?