Chłodnica do piwa - wymiennik płytowy Ba-23-20

Wymiennik ciepła do piwa Nordic Tec Ba-23-20 3/4"

Wymiennik ciepła 20 płytowy - piwowarstwo domowe

Wymiennik płytowy Nordic Tec jako chłodnica brzeczki piwnej w piwowarstwie domowym, czyli chłodnica piwa. Idealne rozwiązanie dla początkujących lub średnio zaawansowywanych piwowarów, do podstawowych warek - nastawionych na produkcję tradycyjnych partii piwa, rzędu 20-25 litrów.

  • Liczba płyt: 20
  • Złącza: 3/4" BSP z gwintem zewnętrznym
  • Powierzchnia chłodzenia: 0,46 m²
  • Materiał chłodnicy: Stal nierdzewna 316L, dozwolona do stosowania w przemyśle spożywczym
  • Pasywne i szybkie chłodzenie brzeczki piwnej - bez chłodnicy zanurzeniowej

Chłodnica do brzeczki piwnej przeznaczona dla początkujących, bardzo wydajna podczas małych sesji warzenia w domu, w celu schłodzenia zacieru o objętościach takich jak 25 litrów na raz.

DARMOWA DOSTAWA na terenie Polski

Indeks: Chłodnica do piwa Ba-23-20
Stan Nowy
Złączki do węży
  • Sam wymiennik (bez złączek)
  • Wymiennik ze złączkami
Dostępne
309,99 zł
Brutto

 

Chłodnica do piwa - wymiennik płytowy Nordic Tec Ba-23-20



  • Przeznaczony dla początkujących oraz nieco bardziej zaawansowanych hobbystów domowego warzenia piwa
  • Chłodnica do piwa (wymiennik płytowy) jest łatwy do czyszczenia i konserwacji
  • Długa żywotność, także przy intensywnych warkach
  • Typ pracy - chłodnica piwa o przepływie przeciwprądowym, bez zanurzenia
  • Wymiennik ciepła jest przystosowany do pracy z siłą grawitacji, nie wymaga dodatkowych pomp

Chłodnica do piwa Ba-23-20 zmienia w piwowarstwie domowym

Chłodnica piwa Nordic Tec, czyli wymienniki ciepła do chłodzenia brzeczki - służą do schładzania temperatury brzeczki w trakcie przenoszenia go z kadzi do fermentora. Jak wiedzą piwowarzy niezbędnym jest aby osiągnąć odpowiednią temperaturę brzeczki przed rozpoczęciem procesu fermentacji. Gorąca brzeczka jest wcześniej gotowana do około 100 - 105 °C, a następnie przepuszczana przez chłodnicę do brzeczki w kierunku przeciwnym do medium chłodzącego (w ten sposób wymiennik płytowy działa zgodnie z tzw. zasadą przepływu przeciwprądowego). W rezultacie temperatura zacieru stopniowo spada - podczas gdy temperatura medium chłodzącego wzrasta. Jako medium chłodzące zwykle używamy po prostu wody z kranu, która w różnych porach roku powinna mieć około 12-16 °C.

Jak wybrać wymiennik płytowy do piwowarstwa domowego - do chłodzenia brzeczki?

Kluczem doboru odpowiedniego wymiennika płytowego do brzeczki piwnej jest porównanie powierzchni wymiany ciepła (czyli powierzchni płyt) chłodnicy - z innymi modelami. Oczywiście porównywać należy powierzchnię chłodnico do piwa tego samego typu - czyli w tym wypadku wymienniki ciepła płytowe.
Innymi słowy, jest to aktywna powierzchnia chłodzenia, czyli całkowita powierzchnia płyt. Im większa powierzchnia - tym bardziej wydajna będzie dana chłodnica w procesie chłodzenia. Modele wymienników do piwa o większej powierzchni chłodzenia będą również potrzebować mniejszej ilości wody kranowej w celu schłodzenia określonej objętości zacieru / piwa.

Nasza rekomendacja to użycie chłodnicy do piwa - o powierzchni 0,45 - 0,50 m² do małych sesji domowego warzenia piwa, co oznacza zazwyczaj chłodzenie 20-25 litrów zacieru przy typowej warce. Jeśli jesteś pewien - że planujesz to robić często lub chcesz schładzać większe objętości w jednej sesji - wówczas warto rozważyć użycie większego wymiennika, takiego jak np. Ba-23-30 o powierzchni 0,69 m² lub Ba-23-40 o powierzchni 0,92 m².

Powierzchnia płyt wymienników ciepła od piwa - Ba-23 Nordic Tec

Chłodnice piwa - powierzchnia płyt Ba-23-20

Jak widać na powyższym grafie, model Ba-23-20 jest najmniejszym z serii, którą rekomendujemy do piwowarstwa domowego. Jeśli jesteś przekonany, że powierzchnia chłodzenia 0,46m² jest zbyt mała - rozważ, któryś z powyższych wymienników ciepła np. Ba-23-30.


Rozmiary wymiennika płytowe Ba-23-20:
Rozmiary chłodnicy do piwa w browarze domowym
- Długość (A) -
315 mm
- Szerokość (B) -
73 mm
- Grubość (F) -
53 mm
- Rozstaw przyłączy wymiennika po długości (C) -
278 mm
- Rozstaw przyłączy wymiennika po szerokości (D) -
40 mm

Test wymiennika ciepła Ba-23-20 w domowym piwowarstwie

Dzięki uprzejmości firmy PIWOWARZ publikujemy film, w którym dokonano prostej próby schłodzenia brzeczki piwnej za pomocą naszego wymiennika ciepła w warunkach domowych. Film zawiera odpowiedzi na podstawowe pytanie, które nasuwają się przed zakupem tego typu produktu, między innymi:

  • Ile czasu potrzeba na schłodzenie typowej warki 25 litrów do 20°C za pomocą wymiennika do piwa?
  • Jaka temperatura brzeczki może być osiągnięta przy chłodzeniu tradycyjnym grawitacyjnym za pomocą wymiennika ciepła i wody kranowej jako medium chłodzącego?
  • Czy jest to kłopotliwe zajęcie?
  • Jak należy dezynfekować wymiennik ciepła po użyciu go w browarze domowym?
  • Jakie środki można stosować do dezynfekcji takiego urządzenia?
  • Jak należy podłączyć wymiennik - co to znaczy podłączenie przeciwprądowe?
  • Czy taki wymiennik w piwowarstwie domowym może się przytkać ?

FILM z testu wymiennika płytowego Ba-23-20 w domowym browarze

66 Przedmioty
Nowy
No reviews
Produkt dodany do ulubionych