Wymiennik ciepła do piwa Nordic Tec Ba-23-50 3/4"
Chłodnica brzeczki piwnej Nordic Tec- Wymiennik ciepła 50 płytowy
- Liczba płyt: 50
- Przyłącza mediów: 3/4" na gwincie klasycznym zewnętrznym
- Powierzchnia chłodzenia - powierzchnia przekazu ciepła: 1,15 m²
- Materiał płyt wymiennika: Stal nierdzewna 316L
- Szybkie i sprawne schładzanie brzeczki piwnej - bez konieczności zanurzania chłodnicy
W rzeczywistości przy zapewnieniu odpowiedniego przepływu masowego medium chłodzącego, spokojnie może obsługiwać i większe domowe warki.
DARMOWA DOSTAWA na terenie kraju
Chłodnica brzeczki - wymiennik ciepła 50 płytowy - Nordic Tec Ba-23-50
- Chłodnica piwa prosta w użytkowaniu, w konserwacji i czyszczeniu po zakończeniu warki
- Dzięki zastosowaniu stali nierdzewnej S316 - produkt zapewnia długą żywotność (wiele lat), nawet przy intensywnym i częstym wykorzystywaniu w naszym mini browarze domowym
- Sugerowane podłączenie z zachowanie przeciwprądu - jest to wymiennik ciepła do piwa o przepływie przeciwbieżnym, chłodnica przepływowa ( niezanurzeniowa )
- po podłączeniu i otwarciu przepływu gorącego zacieru oraz wody kranowej (używanej jako medium chłodziwo) - proces chłodzenia brzeczki odbywa się praktycznie bez naszej obsługi, dzięki czemu my mamy czas na przygotowanie kolejnych etapów produkcji piwa - Zdecydowanie poprawia komfort pracy w naszym mini browarze domowym
- Wymienniki płytowe Nordic Tec pracują grawitacyjnie (nie potrzebujesz żadnej pompy cyrkulacyjnej wymuszającej przepływ brzeczki ani wody).
Wymiennik płytowy Ba-23-50 jako chłodnica do brzeczki działa w następujący sposób
Chłodnice do piwa Nordic Tec zostały zaprojektowane w celu optymalizacji chłodzenia - szybkiego obniżania temperatury zacieru piwnego - podczas jego przenoszenia do fermentora, głównie celem poprawienia komfortu pracy w mini browarze domowym oraz celem oszczędności czasu. Chłodzenie zacieru bez chłodnicy jest czasochłonne - ale jest nadal kluczowym procesem. Wymiennik płytowy do piwa do produkt, tkóry pozwala zaoszczędzić czas i osiągnąć optymalną lub prawie optymalną temperaturę dla rozpoczęcia fermentacji. Gotowana brzeczka piwa jest gorąca (może osiągnąć 100-110 °C) - kierujemy ją do jednego z kanałów powyższego urządzenia, przepływa przez kanał wymiennika ciepła płytowego - który jest używany jako chłodnica (mimo - że tradycyjnie częściej używany jest w systemach grzewczych).
Jednocześnie przez drugi kanał przepływa zimna woda z kranu (o temperaturze zwykle 10-16 °C). To powoduje obniżanie się temperatury brzeczki, podczas gdy temperatura wody rośnie (podgrzewanie wody z naszej perspektywy tutaj nie jest tak istotne - woda po prostu przejmuje temperaturę z brzeczki, a cały proces odbywa się bez mieszania się obu mediów). Proces chłodzenia zacieru jest szybki i nie stanowi problemu, aby schłodzić zacier z 100 lub nawet 110 °C do około 17 - 20 °C w czasie przepływu grawitacyjnego brzeczki. Dzięki dużej powierzchni chłodzenia przy modelu 50-płytowym nie potrzebujemy dużej ilości wody (chłodziwa) na ten proces - dlatego Ba-23-50 jest lepszą jednostką chłodzącą w porównaniu do mniejszych modeli.
Chłodnica Ba-23-50 do piwa - o powierzchni 1,15 m² jest rozwiązaniem dedykowanym raczej dla doświadczonych i często warzących piwowarów niż dla początkujących. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z warzeniem piwa w domu, prawdopodobnie nie potrzebujesz tak dużej jednostki na tym etapie - i możesz rozważyć na przykład model Ba-23-30 z 30 płytami.
Powierzchnia chłodząca w wymiennikach ciepła do piwa Ba-23 Nordic Tec
Rozmiary i rozstawy przyłączy wymienników do piwa Ba-23-50:
- Długość (A) - 315 mm
- Szerokość (B) - 73 mm
- Grubość (F) - 120 mm
- Rozstaw przyłączy (C) - 278 mm
- Rozstaw przyłączy (D) - 40 mm