Wymiennik ciepła do piwa Nordic Tec Ba-23-40 3/4"
Chłodnica do produkcji piwa Nordic Tec - Wymiennik ciepła 40 płytowy
Wymiennik 40 płytowy Nordic Tec - polecany jako chłodnica do piwa, do użycia w piwowarstwie domowym. Rozwiązanie zalecane dla regularnych i nieco zaawansowywanych piwowarów, do podstawowych warek - nastawionych na produkcję warek nieco większych niż tradycyjne 20 czy 25 l. Z łatwością obsłuży warki rzędu 40 litrów brzeczki, nie wymagając znacznego zużycia wody chłodzącej oraz wydłużenia procesu chłodzenia.
- Liczba płyt: 40
- Przyłącza: 3/4" na gwincie klasycznym zewnętrznym
- Powierzchnia chłodzenia / powierzchnia wymiany ciepła: 0,92 m²
- Materiał płyt chłodnicy do piwa: Stal nierdzewna 316L
- Szybkie chłodzenie brzeczki piwnej w domowym piwowarstwie - bez konieczności zanurzania
Model chłodnicy do piwa złożony z 40 płyt stalowych, przeznaczony do chłodzenia brzeczki w domowym warzeniu piwa. Ten 40 płytowy wymiennik ciepła jest dedykowany dla doświadczonych piwowarów - którzy przygotowują większe objętości zacieru w jednej sesji - lub dla wszystkich piwowarów, którzy chcą zmniejszyć ilość potrzebną wody chłodzącej potrzebnej do schłodzenia gorącego zacieru / brzeczki piwnej.
Dla zachowania maksymalnej wydajności procesu chłodnictwa- rekomendujemy tę chłodnicę do warek o objętościach od 40 do 55 litrów. W rzeczywistości przy odpowiednim modelowaniu przepływu medium chłodzącego jego możliwości są nawet większe.
DARMOWA DOSTAWA na terenie kraju
Chłodnica piwa - wymiennik ciepła 40-płytowy Nordic Tec Ba-23-40
- Chłodnica piwa prosta w konserwacji, czyszczeniu - oraz prosta w użytkowaniu
- Dzięki zastosowaniu stali nierdzewnej - długa żywotność produktu, z założenia na wiele lat, nawet przy intensywnym i częstym warzeniu
- Podłączenie sugerowane - jest to wymiennik ciepła do piwa o przepływie przeciwprądowym, chłodnica przepływowa (niezanurzeniowa)
- po podłączeniu i otwarciu przepływu ciepłej brzeczki oraz wody chłodzącej - proces chłodzenia zacieru odbywa się w zasadzie bez naszej obsługi, dzięki czemu zyskujemy czas na przygotowanie kolejnych etapów produkcji piwa - Wymienniki ciepła Nordic Tec przystosowane są do pracy grawitacyjnej, nie wymagają dodatkowych pomp cyrkulacyjnych ani wymuszania obiegu
Wymiennik płytowy Ba-23-40 w domowym piwowarstwie
Rolą wymiennika ciepła do piwa jest chłodzenie zacieru piwnego (brzeczki) przed uruchomieniem fermentacji piwnej. Chłodzenie odbywa się w prosty i szybki sposób podczas przepuszczania brzeczki z kadzi do fermentatora. Przepływająca przez wymiennik brzeczka piwna spotyka się w wymienniku z zimną wodą (nie mieszając się z nią) - przy czym zimna woda odbiera ciepło z gorącej brzeczki. Przy odpowiednio dobranej chłodnicy do piwa - oraz odpowiednim przepływie wody chłodzącej (wystarczy do tego powszechnie dostępna "kranówka) - gorąca brzeczka, trafiająca do fermentatora powinna mieć temperaturę rzędu 17-20°C.
Aby spuścić brzeczkę z gorącego gara do fermentatora nie potrzebujemy używać żadnych pomp ani pracować na obiegu wymuszonym. Wystarczy skorzystać z pracy grawitacyjnej - czyli praw fizyki. W tym celu wystarczy postawić fermentator piwa na podłodze, a gar z rozgotowaną brzeczką w jakimś wyższym punkcie, aby uruchomił się przepływ grawitacyjny.
Chłodnica piwa - typu: wymiennik płytowy, co istotne - powinna pracować przeciwprądowo. Tj. woda chłodząca z kranu powinna płynąć z dołu do góry (w kierunku przeciwbieżnym do brzeczki). Nie powinno stanowić to dla niej problemu wykorzystując ciśnienie w kranie.
Jeśli brzeczka nie jest idealnie rozgotowana warto jest zastosować podstawowy filtr siatkowy.
Jak dobrać chłodnicę zacieru do produkcji piwa? Ile płyt powinien mieć wymiennik ciepła do piwa?
Przy wyborze odpowiedniej chłodnicy z płyt do zacieru piwnego, istotnym aspektem do oceny potencjalnej wydajności urządzenia jest powierzchnia wymiany ciepła (w domowym browarze nazywamy ją często powierzchnią chłodzenia, z uwagi na sedno jej pracy).
Dobór wymiennika ciepła do piwa obejmuje więc ocenę aktywnej powierzchni chłodzenia, czyli ogólnej powierzchni płyt. Efektywność chłodnicy do zacieru piwa w browarze domowym wzrasta wraz ze zwiększeniem powierzchni. Modele chłodnic z płyt o większej powierzchni chłodzenia będą również zużywać mniej wody z kranu (medium chłodzącego), aby schłodzić określoną objętość zacieru piwnego - lub potrzebować na to mniej czasu. Poniżej przedstawiamy graf - na którym zestawiamy powierzchnię wymiany podstawowych urządzeń najczęściej sprzedawanych przez nas do zastosowania przy domowych warkach.
Ważną uwagą jest to, że liczba płyt w chłodnicy do zacieru piwa nie mówi wiele o jej wydajności lub możliwościach. Porównując wymienniki różnych producentów, należy wziąć pod uwagę końcową powierzchnię transferu ciepła, a nie ilość płyt (ponieważ same płyty nie zawsze mają identyczną czy nawet zbliżoną powierzchnię). Wiele firm oferujemy do chłodzenia modele złożone z aż 50 czy 60 płyt podczas gdy ich powierzchnia jest mniejsza niż mają nasze wymienniki 30 płytowe.
Ta chłodnica z powierzchnią 0,92 m² jest wystarczająca nawet dla bardziej doświadczonych lub często warzących piwowarów domowych.
Jeśli jesteś hobbystą, który jedynie od czasu do czasu warzy typowe warki, rzędu 20-30 litrów - zdecydowanie możesz pomyśleć także o nieco mniejszym wymienniku niż ten przedstawiony powyżej.
Powierzchnia płyt chłodnic płytowych do chłodzenia piwa - Ba-23 Nordic Tec
Rozmiary wymiennika płytowe Ba-23-40:
- Długość (A) - 315 mm
- Szerokość (B) - 73 mm
- Grubość (F) - 98 mm
- Rozstaw przyłączy (C) - 278 mm
- Rozstaw przyłączy (D) - 40 mm